Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcsere-folyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba.Ezen folyamatok során szabad gyökök keletkeznek, melyek kémiai szerkezetére jellemző, hogy egy-egy részecskéjük párosítatlan elektront tartalmaz. A párosítatlan elektronok miatt a szabad gyökök nagyon reakcióképesek. A szervezetben normál körülmények között is keletkeznek ilyen reakcióképes molekulák, ám egészséges, fiziológiailag kiegyensúlyozott esetben a megfelelő kémiai közvetítők képesek azokat hatástalanítani. Természetesen a külső környezetben keletkező szabad gyökök is hatással vannak szervezetünkre. A nagy reakcióképességű molekulák számának növekedése a szervezetre káros hatást gyakorol. A szervezet viszonylag tág határokon belül képes a kompenzációra, ám a kémiai támadások sokasodásával a védekezőképesség gyengül, és a szabad gyökök kifejtik káros hatásukat. Minden biomolekulára hatnak, ám a tudomány mai állásfoglalása szerint leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé, számos egyéb kórállapot mellett.

Antioxidánsokat tartalmazó gyógynövények:

A cseregalagonyát a szív gyógynövényének is nevezik. Jó szolgálatot tesz a koszorúér bántalom és a koszorúér betegségek gyógyításában. Hasznos tevékenységet fejt ki az enyhe szívszélhűdés és a rendszertelen szívverés esetében is. Mint a legtöbb gyógynövény, a cseregalagonya is összhangban van a test saját élettani működésével. Jól fejti ki a hatását, de gyakran hónapokba telik, mire észrevehető eredménye van. A cseregalagonya növeli a szívizmok vérellátását, és csökkenti a tüneteket. Az antioxidánsok erős hatása miatt segít megelőzni vagy csökkenteni a vérerek degenerálódását.

A kövér porcsin omega 3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti. A kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

A fekete ribiszke vagy más néven fekete ribizli (Ribes Nigrum) Alig tudunk róla valamit, miközben hazánk a fekete ribizli gyógynövényi drogjának egyik legnagyobb európai exportőre.Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsok gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, de a sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal. Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele és az érett gyümölcs nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut, ez jóval magasabb, mint a citrusféleségeké. A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása. Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását. Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét, és így hajlamosít a neurodermitis nevű bőrgyulladásra. Régi, XII. századi kolostori források is említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát. A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket. Sokkal kevésbé ismert a szárított ribizlilevélből készült tea haszna. A népgyógyászat már régóta használja reumás és köszvényes panaszok kezelésére. A reumás panaszok kiújulása már rövid használat után (4-6 héten át napi 2 csésze tea elfogyasztása javasolt) is ritkábbá és enyhébbé válik.

A körömvirágnak a fészekvirágzatát, illetve külön a nyelves virágait is gyűjtik. Hatóanyagaik: 0,3-0,8% flavonoid, 2-2,5% karotin- és xantofil, 0,1-1,0% illóolaj, szaponin, fitoszterol, tokoferol.A körömvirág virágzatai antivirális, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, sejtvédő és sebgyógyító hatásúak. Antioxidánsokban gazdag. Belsőleg gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, epehólyag- és epevezeték-gyulladás, valamint az emésztőrendszer görcsös állapotainak megszüntetésére alkalmazzák. Külsőleg rekedtség ellen gargalizálószerként, valamint nehezen gyógyuló sebek, kelések és fekélyek kezelésére használják. Kozmetikai készítményekben a drogok antibiotikus, gyulladáscsökkentő, hámosító és bőrtápláló hatásait hasznosítják.
A körömvirág a rák elleni küzdelemben is részt vesz, állítja egy 1988-as tanulmány. E vizsgálatban a körömvirágból kivont luteint vizsgálták, melyről megállapították, hogy az emlődaganatok kezelésében jelentősen részt vett. A lutein nem csupán a mell daganatának méretét csökkentette, hanem megakadályozta az új rákos sejtek kialakulását is. A kutatók azt találták, hogy még a kis mennyiségű lutein is pozitív hatást gyakorol a szervezetre. A körömvirág hatékony a leukémia, a vastagbélrák és a melanoma kezelésében is.

Az aloe verának fertőtlenítő (baktérium-, vírus- és gombaölő) és erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett antioxidánsokat tartalmaz, a sejtek anyagcseréjének élénkítését, a bőr sejtjeinek megfiatalítását, tisztító és méregtelenítő hatást is tulajdonítanak az aloének. Számos irodalmi utalás található az immunrendszert erősítő, fájdalmat csillapító hatására.

A lenmagolaj kétféle olyan esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet képtelen önmaga előállítani, és a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan, kizárólag a bevitt táplálékból szerezheti meg. A lenmagolaj, mint a növényi olajok többsége, tartalmazza az esszenciális linolsavat (omega-6), amelynek létfontosságú szerepe van életünkben. Azonban az olajak többségével ellentétben, a legnagyobb mennyiségben tartalmazza az alfa-linolénsavat (ALA), amely szintén esszenciális zsírsav. Ez az omega-3 zsírsav – előanyaga, amely nemcsak egészségünk megőrzéséhez fontos, de létfontosságú is. A szervezet ezek egy részéből jótékony prosztaglandinokat állít elő, amelyek képesek elpusztítani a daganatos sejteket. Az ALA hiánya (ami jellemző a nyugati – helytelen étkezési szokásokra) felelős a káros enzimek, az oxidázok képződéséért, amelyek beindítják a daganatok növekedését, valamint sok krónikus zavar okozói. A lignánok a lenmag héjának legfontosabb összetevői. Az élelmiszerek közül a lenmag a leggazdagabb lignánforrás. A lenmag a többi növényi eredetű táplálékkal szemben 100-szoros mennyiséget tartalmaz belőle. Csakhogy a lenmag sajtolása folyamán a lignánok kb. 98%-a eltávolítódik. Bizonyos gyártók a lignánokat visszateszik az olajba, de sokan nem. Figyelje a címkéket – azon olaj használata a legegészségesebb, amelybe a lignánokat visszapótolták. Ezek a fitovegyületek családjába tartoznak, amelyek napjainkban sok kutató figyelmét keltették fel. A lignánoknak antioxidáns hatásuk van, és kiderült, hogy jelentős a hatásuk az anyagcserére, valamint az ösztrogén hormon működésére is. A szervezetben enyhe ösztrogénként hatnak, és a test saját, erősebb ösztrogénje ellen is fejtenek ki hatást. A bélben található baktériumok a lignánokat enterolaktonra és enterodiolra alakítják, amelyek a bélfalon át felszívódva a vérárammal a szövetekhez kerülnek. A mell, valamint a petefészek és a méh sejtjeiben kötődnek a hormon receptorokhoz, és így csökkentik az emberi ösztrogén túlzott hatását. Kiderült, hogy az enterolakton elégséges vérszintje csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Pl. Dr. Lillian Thompson a Torontói Egyetemről olyan nőkön végzett kutatást, akiknél frissen diagnosztizálták a mellrákot. Ezek a nők aztán naponta kaptak a táplálékukhoz őrölt lenmagot (25g). A diagnózis és a műtét ideje között átlagosan három hét telt el, és a lenmag kúra eredménye túlszárnyalt az elvárásokon. A műtét folyamán, ahogy az orvosok a daganatot eltávolították, arra lettek figyelmesek, hogy mérete jelentősen csökkent a lenmag hatására.

A kukoricabajusz rendkívül egészséges, gazdag növényi fehérjeforrás, ezenkívül még tartalmaz szénhidrátot, jótékony és hasznos növényi zsírokat, klorofilt, foszforsavat, K- és C-vitamint, káliumot, mangánt és rostokat is. Ugyanakkor olyan hatóanyagok is megtalálhatók benne, amelyek szabályozzák a vércukorszintet. Nagyszerűen csökkenti a gyulladásokat is, és képes egyensúlyba állítani a szervezet pH-szintjét, ezáltal megszüntetve a savas hatást, amely számtalan betegség táptalajául szolgál. Véd a húgyúti fertőzésektől, a vesék működését is segíti, egyes beszámolók szerint kimossa belőlük a homokot és a kisebb köveket, igaz, erre tudományos bizonyítékot még nem találtak. Akik reumában, prosztatagyulladásban, inkontinenciában szenvednek, azok is bátran fogyaszthatják a kukoricabajuszból készített teát. Ugyanakkor immunrendszer-serkentő, és az alternatív gyógyászat képviselői szerint rákellenes hatása is van. A kukoricabajuszt a magas vérnyomástól szenvedők bátran alkalmazhatják, és emellett még a rossz koleszterinszintet is csökkenti, elűzi a fáradtságot. Több tanulmányban is megállapították, hogy a kukoricabajuszban lévő bioaktív hatóanyagok, antioxidánsok megakadályozzák a depressziót, valamint az elhízást.

 

Források: filantropikum.com, www.kertvarazsmagazin.hu,

ILZSU étrendkiegészítő készítmény

2490 Ft Kosárba rakom

 

Összetevők: cseregalagonya, fekete ribiszke, kerti körömvirág, kövér porcsin, kukorica bajusz, lenmag, aloe vera, étkezési alkohol, desztillált víz.

 
 


 

VÉLEMÉNYEK

“2013 év végén diagnosztizáltak mindkét fiamnál 1. típusú diadetest.
2014 január elején kerestem fel Ilonka nénit, aki javasolta az Ilzsu
használatát belsőleg! Az akkori inzulinadagot sikerült azóta majdnem
harmadára csökkentenünk! Köszönöm a segítséget! Továbbra is szedjük az
étrendkiegészítőt bízva a javulásban!”

Bernadett
2014-05-03